Talaşlı İmalat
Talaş; tornalama, frezeleme, silindir taşlama, satıh taşlama, delik içi taşlama vb. işlemler sırasında iş parçası üzerinden yüzeyi düzeltme veya belirli ölçülere getirme için iş parçasının üzerinden kaldırılan metal parçalarıdır. Talaşlı Üretim ise; parçanın teknik çizimine göre (parça projesine göre) farklı işlemler uygulanarak, farklı boyutta talaşlar kaldırılarak belirlenen şekle, çapa ve boyuta getirme işlemidir. Şekil verme işlemi sırasında iş parçası üzerinde farklı işlemler uygulanabilmektedir.
Silindir Taşlama İşlemi ile Talaş Kaldırma İşlemi;
İş parçası taşlama makinesinin üzerinde bulunan puntolar arasına koyulur. Eğer parça ağır ise forklift, üçgen ayak veya mevcut ise vinç sistemi ile iş makinasının üzerine koyulmaktadır. Akabinde parçanın teknik çizimine göre üzerinden kaldırılması gereken talaş hesaplanır makina ayarlanır. Makinede bulunan taş, belirli zamanlarda 1000 de 1 lik yaklaşımlar ile kendi ekseni etrafında dönen ve hali hazırda puntolar arasında bulunan silindire yaklaştırılır. Bu işlem sırasında sürtünmeden dolayı yüksek ısılar oluştuğundan dolayı sürekli devir daim yapan bir su ile soğutulmaktadır. Eğer silindir taşlama makinası kaliteli bir şekilde çalışmıyorsa iş parçasına dalma yapabilir. Böyle bir işlemle karşılaşmak istemiyorsanız makinanın kızaklarının tekrardan taşlanması gerekebilir.
Tornalama İşlemi ile Talaş Kaldırma İşlemi;
Tornalama işlemi, paso kaldırılacak (TALAŞ) olan parça torna tezgahına bağlanır. Aslında işlem silindir taşlama işlemi gibidir. Ancak silindir taşlamada mm nin 1000 de biri ile çalışırken torna tezgahı daha az hassas olan işler için kullanılır. Torna tezgahı üzerinde bulunan kesiciler bulunmaktadır. Bu kesiciler sabit bir şekilde makinaya bağlıdır ve hareket etmezler. Bu kesicilere ise genel olarak TAKIM adı verilmektedir yani tornolama tezgahında takım (kesiciler) sabittir. Tezgah üzerinde bulunan hareketli parça kendi ekseni etrafında döner, ilerler ve parçanın istenilen yüzey kalitesine veya boyutuna getirir. Bu işleme tornolama işlemi denilmektedir.
Bu tezgahlarda yuvarlak parçalar, vidalar, civatalar vb. ürünler oluşturulabileceği gibi bu parçalar üzerine deliklerde açılabilir. Gelişen teknoloji ile CNC Torna tezgahları artık 7 eksene kadar arttırılmıştır. Bu gelişim ile ortalama üretim sayısı 2 katına arttırılmıştır. Tabiki bu artık sizin torna tezgahına bağlayacağınız parçanın sertlik derecesine göre değişmektedir.
Frezeleme İşlemi ile Talaş Kaldırma İşlemi;
Tornalama tezgahında kesiciler yani takım sabit iken, parça dönme veya ilerleme hareketi yapıyordu. Ancak Frezeleme makinasında durum biraz daha farklı. Burda ise kesiciler yani takım hareket ederken iş parçası sabit kalıyor. Haliyle parça üzerine kanal vb. işlemler açılması bu makine ile daha kolay hale geliyor. Böylelikle istenilen teknik çizime göre işlemler daha rahat yapılabiliyor.