İletişim

Sert Krom Kaplama

Hasar görmüş iş parçalarınızın (Kalıp - Mil - Merdane Vb.) isterseniz bakımını isterseniz sıfırdan imalatını yapalım. 4000mm Boy, 1000mm Çap ve 9 ton`a kadar kalıpların, 600 Çap ve 4000mm boy`a kadar tüm silindirik iş parçalarınıza bakım işlemi uygulayıp maliyetlerinizi düşürelim. Kalıpların kalıp sökme işleminden sonra ayna polisaj işlemi ve tekrardan kaplanması, mil ve merdane gibi silindirik parçalarınızın ise gerek krom sökme, gerek press ile düzeltme gerek tornaya kaldırma vb. işlemlerden sonra Taşlayıp krom kaplayıp tekradan taşlaması ile sizlere eskisinden çok daha yeni bir halde teslim edelim.

Delik içi krom uygulamalarında ise Delik çapı 300mm ve boy 2000mm`ye kadar olan tüm delik alanlarının bakımını yapmaktayız. Gerek press silindirleri, gerek hidrolik gömlekler, gerekse beton sevk silindiri gibi bir çok alanda hem sıfır imalat hemde bakım işlemi uygulamaktayız. Bu işlemleri yaparken hiç bir şekilde dışarıya fason işlem vermemekte, tüm işlemleri firmamız bünyesinde bitirmekteyiz.

Firmamızda 2 adet krom kaplama tesisi mevcut olup dikey kaplama banyomuz 10000 Amper yatay kaplama banyomuz ise 6000 Amper güce sahiptir. Belli boy ve çaplar için noktada 500 – 600 Mikron ( Çapta 1mm – 1.2mm) kaplama kalınlığına ulaşabilmekteyiz.

Toplam Banyo Sayısı 2
Max Kaplama Uzunluğu 4000mm
Max Kaplama Çapı 1000mm
Lokasyon Kocaeli, İzmit, İstanbul, Ankara, İzmir, Sakarya, Yalova, Bursa, Trabzon, Gaziantep,Zonguldak, Ereğli, İkitelli ve Diğer Tüm İlçe ve Şehirler
Krom Kaplama Fiyatı Mil, Merdanelerde vb. parçalarda desi hesabı, kalıplarda ise İşçilik
Hemen Teklif Formu
Doldur

Hasar görmüş iş parçalarınızı yeniden revize edip maliyetlerinizi düşürelim.

Sert Krom Kaplama Banyo (Tesis) Ölçülerimiz

Sırası Banyo Tipi Genişlik Uzunluk Derinlik Redresör Gücü
1 Dik Krom Kaplama Banyosu (Mil, Merdane, Rod vs.) 1000mm 1000mm 4000mm 10000 Amper Redresör
2 Yatay Krom Kaplama Banyosu (Mil, Merdane, Rod vs.) 1000mm 4000mm 1500mm 6000 Amper Redresör

Sert Krom Sökme Banyo (Tesis) Ölçülerimiz

Sırası Banyo Tipi Genişlik Uzunluk Derinlik Redresör Gücü
1 Dikey Kalıp Sökme Banyosu ( Kalıp Vs. ) 1000mm 1000mm 1000mm 1000 Amper Redresör
2 Yatay Krom Sökme Banyosu ( Mil & Merdane Vs. ) 400mm 4000mm 400mm 1000 Amper Redresör

Neden Sert Krom Kaplama

Kaplama işlemi sıfır miller, merdaneler, çene kalıpları, ekstrüder kafaları, karıştırıcı nuzullar, shrink kalıpları, yıldız kalıpları, hidrolik pistonlar, piston gömlekerinin içi vb. bir çok iş parçasına yapılmaktadır. Krom yapısı gereği yüksek ölçüde sürtünme kat sayısını düşürdüğünü gibi kaplandığı malzemede yüzey sertliğini ortalama 60 – 65 rockwell aralığına çeker. Bundan dolayı hidrolik sistemlerde keçe çalışmasını ciddi anlamda rahatlatmakta ve bu işleme bağlı olarak keçe kullanım sürelerini uzatmaktadır. Kaplama işlemi paslanmayı da engellediği için milin ömrünü ciddi şekilde uzatmaktadır.

Birçok milin kullanımdan dolayı zarar görmesi muhtemel bir durumdur. Dairesel iş parçası üzerinde krom atması, darbe alması, yamulması vb. durumlarda malzemeyi çöpe atmak yerine tekrardan revize etmeyi denemeniz maliyetleriniz açısından sizi rahatlatacaktır. Bu durumlarda yaptığımız işlemler şu şekildedir; eğer mil, merdane yamulmuş ise önce press e basarak doğrusallık yakalanmaya çalışılır akabinde taşlama tezgahında veya krom sökme banyosunda krom sökülür. Bu işlemlerden sonra tekrardan krom kaplama yapılarak eski ölçüye getirilir ve sizlere orjinalinden çok daha iyi bir halde teslim edilir.

Kalıp kromajın da kaplamanın yeri ise genellikle malzemenin paslanmasını engellemektir. Bunun yanında diğer ve en önemli özelliği enjeksiyonun akabinde malzemenin kalıba yapışmasını maksimum seviyede yok etmesidir. Kalıp bakımları ise yine aynı şekilde kalıbın krom sökülmesinin akabinde ayna polisaj işleminin yapılması ile başlar, zarar görmüş bir alan var ise kaynak ile düzeltilebiliyorsa düzeltilir ve tekrar polisaj işlemi yapılır. Akabinde kaplanır ve polisajlanır. Sert krom kaplama fiyatı ise kalıbın zorluğuna göre belirlenir.

Bazı Sektörler;

Hidrolik silindir piston imalatı ve revizyonu
Kalıp Kromajı ve Polisajı
Rod milleri imalatı ve tadilatı
Kromlu mil imalatı
Ekstrüder kafalarının krom işlemleri ve polisajları
Çene kalıplarının kromajı ve polisajı
Delik içi krom kaplama, imalatı ve bakımı
Hidrolik piston gömlekleri , bakımı ve imalatı
Ayna polisaj merdanelerin sıfırdan imalatı ve bakımı

Kromun Farkı

Sert krom kaplama prosesimiz pek çok farklı metal üzerine yüksek performans, olağan üstü tutunma ve uniform kaplama etkisi sağlar. Çok amaçlı yüksek performanslı krom çözeltileri olabilecek en uygun maliyetlerde istrikrarlı ve güvenilir bir performans sergilemektedir. Sert krom kaplama prosesimiz, krom proseslerine oranla, mükemmel seviyede parlaklık, çok daha düzgün metal dağılımı ve ciddi kayganlık sağlamaktadır. Bu proses paslanmaz çelik, dökme demir, yüksek karbonlu çelik, akımsız nikel ve krom üzeri krom gibi kritik yüzeylere uygulanacak kaplamayı daha basit ve etkin hale getirebilmektedir. Katalizörlü krom prosesimiz, daha çok otomatik tesislerde yaşanılan ancak manuel tesislerde de karşılaşabildiğimiz akım kesintileri sebebiyle, kaplamanın dökülmesi yada atmasını da engellemektedir. Dünya çapında en önde gelen OEM`ler amortisör, motor sübabı, piston segmanı ve yakıt enjeksiyon cihazı kaplamalarında kullanılan prosesler ile aynı kaplama proseslerini kullanmaktayız. Bu prosesimiz geniş geometriye sahip parçalarda sıklıkla karşılaşıldığı üzere alçak akım yoğunluklarında ve yüksek sıcaklıklarda bile eşsiz bir sertlik ve aşınma direnci sergiler. Krom yüksek kaplama kalınlıklarında dahi kaplama sonrasında pürüzsüz yüzey ve düzgün kaplama dağılımı sağladığı için kaplama sonrası taşlama işlemini (Silindir Taşlama , Silindirik Taşlama, Satıh Taşlama, Delik İçi Taşlama vb.) minimize etmektedir. Bu sayede krom üzeri krom işlemlerinde etkin tutunma elde etmek kolaylaşır. Sert krom prosesimiz, kullandığımız özel katalizör sayesinde kaplanacak metal yüzeyine neredeyse hiç aşındırma yapmamaktadır. Prosesimizin arttırılmış verimliliği ve hızındaki artış enerji maliyetlerinin düşmesini ve kapasitenin artmasını sağlamaktadır.

Firmanızdan Teslim Alalım

Gerekli Anlaşmalar Sağlandıktan Sonra Nakliye Hizmeti Verebileceğimiz Bölgeler

1) İzmit – Kocaeli Bölgesi ve içinde barınan tüm sanayi bölgeleri
2) Gebze Küçük Sanayi Sitesi – İhtisas OSB - Makinacılar OSB _ Plastikçiler OSB - Gebze Organize Sanayi Bölgesi – Gebze Hasköy Sanayi Sitesi – Galvanizciler Sanayi Sitesi – Darıca Küçük Sanayi Sitesi
3) İstanbul Sert Krom Kaplama (İstanbul Anadolu Yakası ve İstanbul Avrupa Yakası)
4) Çorlu ,Edirne çevresi ve sanayi siteleri
5) Orhanlı , Tuzla, Kartal , Pendik , Tersane, Dudullu, Dilovası, Dudullu İmes, Dilovası İmes,İkitelli krom kaplama
6) Sert Krom Kaplama imes, ikitelli ve yine gebze bölgeleri ve Bursa , Gaziantep, Kayseri, Malatya, Antalya bölgelerinin bir kısmı
7) Ostim, Ankara,Karabük, Zonguldak,Deri Organize,Güzeller Osb, Bursa O.S.B ,
8) İkitelli sert krom kaplama ve çevresinde ayrıca Ankara , Gebze Sert Krom Kaplama



Krom Hakkında Daha Fazla Bilgi

Sert Krom Kaplama

70 Yıldan çok daha uzun süredir pek çok sektörde kullanılan sert krom kaplama, endüstriyel makina parçalarının aşınmaya karşı direncini arttırmakta kullanılan standart bir uygulamadır. Sert krom kaplama, sürtünme ile çalışan endüstriyel parçaların yumuşak yüzeylerinin hem korozyon karşısındaki dirençlerinin arttırılması hem de yüzey kayganlığının sağlanması amacıyla en sık tercih edilen yöntemdir. Uzkar Makina olarak iş parçalarınızın revize ve bakım işlerini en iyi şekilde yerine getirmekteyiz.

Krom Nedir? Ne Amaçlar İle Kullanılır

Gümüşe benzerliği ile bilinen krom içerisindeki mavi beyaz noktaları ile gümüşten ayırt edilmektedir. Kromun simgesi Cr olarak tanımlanmıştır ve 1890 C erime noktasına ve 2480 C kaynama noktasına sahip bir elementtir. Her türlü hava koşullarına ve özellikle neme karşı dayanıklı olması ile bilinen krom bu özelliği nedeni ile çoğunlukla paslanma ihtimali yüksek olan yüzeylerin kaplanmasında kullanılmaktadır. Endüstri sanayisinde sıklıkla kullanılan krom alaşımları uçak ve gemi sanayisinde yine paslanmayı engellemek ve korozyonları önlemek amacı ile tercih edilmektedir. Aynı şekilde gıda sanayisinde kullanılan makine parçalarının pastan korunması amacı ile krom kaplama yapılmaktadır. Kromun pek çok alaşımı bulunmakta ve endüstriyel sanayi de çok farklı şekillerde kullanılabilmekte olup öne çıkan özellikleri ise dayanıklılık, esneklik, aşınmalara, darbelere ve oksitlenmelere karşı dirençli yapısı olmasıdır.

Krom’un Kaplama Olarak Kullanımı

Krom elementinin ticari faaliyetlerde yer almasının ve çeşitli amaçlar ile kaplama malzemesi olarak kullanımı yaklaşık olarak 1930’lu yıllara dayanır. Krom’un kaplama malzemesi olarak kullanımı 3 farklı amaca hizmet edecek şekilde gerçekleşmektedir.

  • Dekoratif olarak parlak ve kararma yapmaması amacı ile nikel üzerine krom kaplama uygulanmaktadır.
  • Çeşitli sebeplere bağlı, aşınma ya da korozyon olması durumunda metal veyahut da döküm olan yüzeylerin aşınmalarının giderilmesi amacı ile krom kaplama yapılmakta ve istenilen sert yüzeye erişilebilmektedir.
  • Bazı iş parçalarının yüzeylerinin hem sert hem de gözenekli olması gereklidir. Bu durumda da krom kaplama uygulaması yapılmaktadır. Özellikle mil yatakları ya da motor silindirleri gibi yağ kullanılan iş parçalarının yüzeylerinin gözenekli olması sayesinde yağ iş parçası üzerinden akıp gitmeyerek gözeneklere tutunacaktır. Bu da sürtünmelere bağlı aşınmaları engelleyecektir.

Sert Krom Kaplama Nedir?

Ulaşım, havacılık sektöründe çok uzun yıllardır kullanım alanı bulan sert krom kaplama günümüzde endüstriyel makina parkuruna sahip firmalar tarafından sıklıkla tercih edilmektedir. Yüksek sürtünme ve aşınmaya uğrayan hareketli parçalar üzerindeki korozyonların giderilmesi ve dayanıklılığının arttırılması amacı ile sert krom kaplama uygulaması yapılmaktadır.

Endüstriyel makinaların yumuşak parçaları zaman içerisinde sürtünmeye bağlı olarak aşınarak korozyona uğramaktadır. Bu parçaların revize edilmemesi halinde parçanın verimliliğinde düşüş olduğu gibi parça üzerinde geri dönüşü olmayacak hasarlara sebebiyet verebilmektedir. Uzkar makina olarak firmamız tarafından yapılan sert krom kaplama uygulamalarında 650 ile 1200 wickers sertliğe ulaşmak mümkün olabilmektedir.

Sert Krom Kaplama Özellikleri

Sürtünmeye karşı en dayanıklı madde olarak 70 yılı aşkın süredir uygulanan sert krom kaplama ile 650 wickers’ tan 1200 wickers’ a kadar ihtiyaç duyulan sertlik sağlanabilmektedir. Sert krom kaplamanın ısı dayanıklılığı 1.810 C’ ye kadar çıkabilmektedir. Ayrıca sert krom kaplama kimyevi maddelere karşı da yüksek direnç göstermektedir.

Sert krom kaplamanın özellikleri arasında yer alan en önemli faydası da sürtünmenin fazla olduğu makina parçalarında ki korozyonu geciktirmesidir. Sert krom kaplama uygulaması, bakır, prinç, alüminyum yüzeyler haricinde çinko, zamak ya da benzer yüzeyler üzerinde gerçekleştirilebilmektedir. Çelik makina parçalarında yapılacak olan ısıl işlemlerin parçada eğilme bükülme gibi sorunlara yol açabilirken sert krom kaplama uygulamasında hiçbir şekilde bozulma olmayım gerekli olan yüzey sertliğine ulaşılabilmektedir.

Sert Krom Kaplama Sertliği

Sert krom kaplama yapılacağı zaman istenilen sertlik elde edilebilmektedir. Makina parçasının ihtiyaç duyduğu sertliğe en uygun sert krom kaplama sertliği gerçekleştirilmektedir. Uygulamalarda en çok kullanılan sert krom kaplama sertliği 650 ile 1200 wickers aralığında gerçekleşmektedir.

Sert Krom Kaplamanın Avantajları
  • Düşük sürtünme katsayısına sahiptir
  • Kimyasal, ısı ya da korozyona karşı yüksek dayanıklılık gösterir
  • Sert krom kaplama ile yüksek sertlikler elde edilebilmesi mümkündür.
  • Kaplama yapılan yüzeye çok iyi tutunur
  • Taşlanma, honlanma, leplenme, parlatılma ve kumlanma gibi işlemler için uygun bir yüzey oluşturur.
  • Mükemmel derecede parlaklık elde edilebilmektedir.
  • Kaplama da çok daha düzgün metal dağılımı gerçekleşebilmektedir.
  • Maliyetleri diğer proseslere göre daha düşüktür.
  • İstenilen kayganlık elde edilebilmektedir.
  • Sert krom kaplama çok düşük poroziteye sahiptir.
  • İstenildiğinde krom kaplama sökülebilmekte ve yeniden sert krom kaplama yapılabilmektedir.
Sert Krom Kaplama Yapılabilecek Parça Ölçüleri

Uzkar makina tesislerimizde bulunan 2 adet kaplama banyosu ile çok büyük iş parçaları için sert krom kaplama uygulaması yapılabilmektedir. 4 bin mm boya kadar, bin mm çap ya da 9 ton ağırlığa kadar her türlü kalıp iş parçalarının kaplama işlemleri firmamız tarafından yapılabilmektedir. Silindirik iş parçalarında ise maksimum ölçüler 600 mm çap ile 4 bin mm boya kadar çıkabilmektedir. Firmamızda ayrıca delik içi krom uygulamaları da gerçekleştirilmektedir. 300 mm çapa, 2 bin mm boya kadar delik ebatları bulunan iş parçalarının delik içi bakımları ve sert krom kaplaması yapılabilmektedir.

Sert Krom Kaplama Yapılabilecek Parça Ölçüleri

Uzkar makina tesislerimizde bulunan 2 adet kaplama banyosu ile çok büyük iş parçaları için sert krom kaplama uygulaması yapılabilmektedir. 4 bin mm boya kadar, bin mm çap ya da 9 ton ağırlığa kadar her türlü kalıp iş parçalarının kaplama işlemleri firmamız tarafından yapılabilmektedir. Silindirik iş parçalarında ise maksimum ölçüler 600 mm çap ile 4 bin mm boya kadar çıkabilmektedir. Firmamızda ayrıca delik içi krom uygulamaları da gerçekleştirilmektedir. 300 mm çapa, 2 bin mm boya kadar delik ebatları bulunan iş parçalarının delik içi bakımları ve sert krom kaplaması yapılabilmektedir.

Uzkar Makine Krom Kaplama Banyosu

Yatay krom kaplama banyosu ve dikey krom kaplama banyosu olarak 2 adet krom kaplama banyosu bulunan firmamızda her türlü makina parçalarınızın bakımı ile birlikte kaplama işlemleri gerçekleştirilmektedir. Tüm işlemlerin kendi tesisimiz içerisinde yapıldığını ve fason iş olarak dışarıya iş vermediğimizi özellikle belirtmek isteriz. Hasar görmüş iş parçalarınız üzerinden krom sökme işlemi yine kendi tesisimizde yer alan 2 adet krom sökme banyosunda geçekleştirilmektedir. Yatay krom sökme ve dikey krom sökme banyoları bulunan tesisimizde parçalar üzerindeki kromlar sökülmekte gerekli olması halinde polisaj, presleme, tornaya kaldırma gibi işlemler yapıldıktan sonra yeniden sert krom kaplama işlemi yapılmaktadır. Krom kaplama sonrasında yapılacak olan taşlama ve parlatma işlemleri sonrasında bizlere emanet ettiğiniz makina parçası ilk günkünden çok daha iyi ve verimli bir şekilde sizlere teslim edilmektedir.

Krom Kaplama Banyolarında Hangi Malzemeler Kullanılır?

Krom kaplama amacı ile kullanılan ve Kocaeli tesislerimizde hem dikey hem de yatay olmak üzere 2 adet bulunan krom banyolarının çalışma sistemi oldukça basittir. Krom kaplama banyolarında bir edüstriyel iş parçası üzerine kaplama yapılacağı zaman kullanılan 2 bileşen bulunmaktadır.

CrO3 Kromik asit

Bu malzeme suda çözülebilen krom tuzu olarak bilinmektedir. 1 Birim Krom elementi ile 3 birim Oksijen elementinden oluşan kromik asitin, havadan nemi çekme özelliği bulunması nedeni ile saklanma koşullarına uyulması önemlidir.

Katalizör

Krom malzemenin işlenecek olan malzemenin üzerine kaplanmasını sağlayan ve suda çözünebilme özelliği bulunan bir katalizördür. Ticari amaçlı kullanımlarda özellikli katalizör olarak Sülfürik asit tercih edilmektedir.

Sert Krom Kaplama İşlemi Nasıl Yapılır?

Krom kaplama işlemine geçmeden önce kaplama yapılacak olan malzemenin ve krom kaplama banyosunun hazırlanması gerekmektedir. Peki, krom kaplama yapılacak olan parça nasıl hazırlanır? Krom kaplama banyosunun hazırlanmasında dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Sert Krom Kaplama nasıl yapılır?

Krom Kaplama Yapılacak Olan Parça Nasıl Hazırlanır?

Krom yapılacak olan parçanın krom kaplama banyosu için hazırlanması gerekmektedir. Çünkü buradaki amaç kromun malzeme üzerine iyi bir şekilde yapışmasıdır. Malzeme temizliğinin yapılmaması halinde krom kaplama ve parça arasında iyi bir atomik bağ oluşmayacaktır. Bu nedenle aşınmaları gidermek yüzeyi sert krom kaplama için hazırlamak için taşlama işlemi yapılabildiği gibi bazı durumlarda ısıl işlem ya da dağlama yapılmaktadır.

Krom Kaplama Banyosunun Hazırlanmasında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Öncelikli olarak satın alınan kromik asidin analizinin incelenmesi ve en az oranda kirliliğe sahip olmasına dikkat edilmelidir. Krom kaplama banyosunun ilk aşaması tankın su ile doldurulmasıdır. Yarıya kadar su doldurulduktan sonra tankın hacmine göre 1 Litreye 247 gram olacak şekilde kromik asit miktarı ayarlanmalıdır. Katalizör olarak sülfürik asit kullanımında çoğunlukla tercih edilen oran 100/1 dir. Kromik asit miktarına göre hesaplanan bu orandan, kromik asit içerisinde bulunan binde 5’lik sülfat miktarı düşülmektedir. Yüksek asiditeye sahip olan bu banyonun karıştırılması için tahta kaşık ya da polipropilen çubuk kullanılmalı ve banyo çizgiye kadar su ile doldurulmalıdır.

Sert Krom Kaplama Nasıl Yapılır?

Sert krom kaplama nasıl yapılır konusuna geçmeden önce bu işlemin gerçekleşmesinde kullanılan Redresör nedir sorusunun yanıtlamak daha doğru olacaktır. Redresör, doğrultucu olarak tabir edilen ve yarı iletken malzemelerdeki alternatif akımın doğru akıma çevrilmesini sağlayan bir devre olarak bilinmektedir. Sert krom Kaplama işleminde gerçekleştirilen işlem temel olarak elektroliz işlemi olmaktadır. Redresör aracılığı ile kaplama yapılacak olan parçaya pozitif(+) iyon verilirken içinde bulunduğu çözeltiye ise negatif (-) iyon yüklemesi yapılır. Bu işlem sayesinde kromik asit mikron düzeyinde parça yüzeyine yapışmaktadır. Yapılan sert krom kaplama işleminde banyo ısısı 52 ile 56 derece aralığında olmalıdır. Tüm bu elektroliz işleminde çözelti içerisindeki kromik asit ve sülfirik asit oranları, ortam ısısı ve verilen akım seviyesi yüzeyin pürüzsüzlüğünde, kromda çatlaklar oluşup oluşmamasında oldukça etkilidir.

Sert Krom Kaplama Fiyatları

Uzkar makina olarak sert krom kaplama hizmetini pek çok ilimizde iş parçasını yerinden alma ve yerine teslim etme şeklinde gerçekleştirmektedir. Tüm hizmetlerimiz kendi tesislerimizde yer alan krom sökme banyoları ve krom kaplama banyolarında yapılmakta olup işinde uzman personeli ve son teknoloji cihazları ile güvenle yapılmaktadır. Sert krom kaplama fiyatları ise kaplama yapılacak olan iş parçasına göre değişkenlik göstermektedir. Sert krom kaplama fiyatı belirlenmesinde merdane ya da mil gibi parçalar için desi hesabı yapılırken diğer kalıp iş parçalarında işçilik hesabı üzerinden fiyatlandırma yapılmaktadır. Hasar görmüş endüstriyel makina parçalarınızın revize ve bakımına ihtiyaç duyuyorsanız firmamız ile iletişime geçerek fiyat almanız mümkün olmaktadır.