İletişim

Krom Elementinin Özellikleri ve Faydaları

Krom Kaplama işleminde özellikle kullanılan krom elementi, endüstriyel alanda kullanımı 20. Yüzyılları bulmuştur. Bu yazımızı okumaya devam ettiğinizde ne demek istediğimizi daha iyi anlayacaksınız. Krom elementinin simgesi “Cr” olarak bilinir. Atom Ağırlığı 52, Atom sayısı 24 dür. Endüstriyel sektörde en önemli olan özelliği ise erime noktasının 1890 °C kadar ulaşırken, kaynama noktası ise 2500 °C derecelere kadar ulaşmaktadır.

Krom periyodik tablonun IV B alanında yer almaktadır ve kromu ilk keşveden kişi ise Vauquelin adındaki fransız kimyacıdır. 1797 de Sibirya`daki araştırmaları sırasında bir Kurşun filizi içerisinde bulmuştur. Krom dünyanın oluşumunda ilk kristallenen elementler arasında yer almaktadır. Krom taş,kaya vb. yerler içerisinde kristal halde bulunur ve işlenmesinin akabinde toz yada sıvı olarak üretim tesislerine ulaştırılır.

Krom +2, +3, +4, +5, +6 ve +7 değerlikler alabilir. Her bileşiğinin rengi farklı olduğundan dolayı çelik yada metal üzerine sert krom kaplamada kullanıldığı gibi boya sektöründe de geniş bir yelpazede kullanılmaktadır. Krom +2 bileşiği mavi renkte iken, CR +3 Yeşil, Cr +6 ve +7 sarı kırmızı ve turuncu renkte olabilirler. Gerekli solisyonlar ile boya içerisine renk vermede kullanılırlar.

Krom topraktan, taşlar arasından ve kayalar içerisinde gizlenmiş bir elementtir ve saf bir şekilde bulunmaz. Başka doğal elementler ile bileşik durumda bulunmaktadır. Gerekli işlemlerden sonra arındırılmakta ve piyasaya satılmaktadır. Crom elementinin doğada bulunuş biçimi kromit şeklindedir formülü ise FeOCr2Os3

Krom (Cr) kullanım alanları

Metal Sanayide ( Paslanmaz ürün üretmek, Korezyona direnç, Sert mukavemet sağlamak)
Kimya alanında gerekli tepkimeleri sağalmak ve yeni bir formül üretmek. (Boyaya renk verme vb.)
Metal sanayide üretim için kullanılması gereken filiz demir ve krom kaplama alaşımındadır ve bunun kullanabilmek için bu alaşımın içerisinde yüzde 48 – yüzde 49 Cr203 Krom Oksit olması gerekmektedir. Cr karışımlarının yani alaşımlarının oluşturulabilmesi için bazen Cr elementinin yükseltgenme ve indirgenme reaksiyonlarına sokulması gerekir.

Sizinle bir reaksiyon yazmamız gerekirse,

Cr2O3 + 2Al → 2Cr + Al2O3
2Cr2O3 + 3Si → 4Cr + 3SiO2

İşletmelerde, endüstriyel çözümlerdeki özelliklerinden dolayı işletmeciler için çok önemli bir elementtir.

İşletmeler de kullanılma nedenleri,

Çok sert bir elementtir.
Havaya karşı direnci çok yüksektir. (Paslanmaz çelikler için özellikle kullanılır)
Korozyonu engeller
Nemli bir ortamda veya havada bozulmaz
Renki metal rengindedir. Krom Kaplama yapılırken ve Silindir Taşlama işleminde hassas işlemler sonucu harika yüzeyler ortaya çıkartılır.
Krom Çıkartılan Yerler ise
Mersin , Adana , Kayseri, Bursa, Balıkesir, Kütahya, Kocaeli, İstanbul, Yalova, İzmit,