Delik Taşlama Hakkında Bazı Bilgiler
Delik içi taşlama işlemi silindirik taşlama işleminin tam tersi olacak şekilde gerçekleştirilen bir işlemdir. Delik içi taşlama işleminde iş parçalarının iç yüzeylerinin taşlama işlemi gerçekleştirilmekte ve pürüzsüzlük kazandırılarak yüzey hassasiyeti sağlanmaktadır. Delik içi taşlama işleminde kullanılacak taşın ebatı ve şekli iç yüzeye uygun bir şekilde ayarlanmaktadır. Kocaeli de delik içi taşlama hizmeti veren firmamız 20 yılı aşkın sektör deneyimine sahiptir. Peki, Delik içi taşlama nedir? Delik içi taşlama neden yapılmalıdır? Delik içi taşlama nasıl yapılır?
Silindirik iş parçalarının dış yüzeylerinin taşlama gereksinimi olduğu kadar iç yüzeylerinin de zaman zaman taşlama işlemine ihtiyaç duyulmaktadır. Talaş kaldırma işlemi olarak da ifade edilen taşlama işlemi sayesinde makina parçaları üzerindeki korozyonlar gitmekte ve yüzeyde istenen hassasiyet sağlanabilmektedir. Delik içi taşlama nedir sorusunu da bu açıklamalar doğrultusunda cevaplamak gerekirse silindirik makina parçalarının iç yüzeylerinde yapılan taşlama işlemidir diyebiliriz.
Zımpara taşı nedir sorusunun öncelikli olarak cevaplamak istiyoruz. Çünkü taşlama işlemi yaparken en önemli husus kullanılacak olan zımpara taşı ve özellikleridir. Zımpara taşı içinde pek çok aşındırıcı maddenin bağlayıcı maddeler ile aralarında belirli boşluklar kalacak şekilde bağlanmasıyla oluşur. Zımpara taşı içerisinde kullanılan aşındırıcı maddeler ve bu maddelerin aralarındaki boşlukların büyüklüğü sayesinde zımpara taşının sertliği belirlenebilmektedir.
Zımpara taşları kullanım alanlarına göre farklılık göstermektedir. Silindirik zımpara taşları silindir şeklindeki parçaların ve delik içlerinin taşlanmasında kullanılırken alet bileme taşları ise klavuz, rayba, matkap uçları ve freze bıçaklarının bilemesinde kullanılmaktadır. Herhangi bir geometrik şekle sahip parçaların taşlanmasında profil zımpara taşları kullanımı uygun olmaktadır. Bunların dışında ayrıca saplı zımpara taşları da bulunmaktadır ve bunlar el taşlama makinalarında kullanıma uygundur. Daha çoğunlukla kalıp atölyelerinde saplı zımpara taşlarının kullanıldığı görülebilir.
Zımpara taşı çeşitleri, doğal zımpara taşları ve yapay zımpara taşları olarak ikiye ayrılmaktadır. Doğal zımpara taşlarında kullanılan malzemeler elmas, kuvars ya da doğal korund olmaktadır. Yapay zımpara taşlarında ise çoğunlukla silisyum karbit, alüminyum oksit, elmas zımpara taşları, bor-karbit, berilyum oksit kullanılmaktadır.
Delik içi taşlama işleminin yapılmasındaki amaç yüzeylerdeki pürüzlerin giderilmesi, pürüzsüzlük sağlanması ve iş parçasının verimli çalışabilmesi için ihtiyaç duyduğu yüzey hassasiyetinin sağlanmasıdır. Uzkar makina Kocaeli tesislerinde gerçekleştirilen delik içi taşlama için iş parçalarında üst sınırlarımız 350 mm boya ve 550 mm çapa kadardır. Çok küçük iş parçalarının delik içi taşlaması firmamız tarafından maalesef ki yapılamamaktadır.
Delik içi taşlama işleminin yapılmasında ki sebepleri sıralayacak olursak;
- Makina parçalarının delik içi yüzeylerinin genişletilmesi için
- Krom kaplama gibi sertleştirilmiş delik içi yüzeylerinin pürüzsüzleştirilmesi için
- İş parçalarının zaman içerisinde ışıl işlemlere ya da korozyona bağlı oluşan hasarların giderilmesi için
- Silindirik iş parçalarının delik içi yüzeylerinin mikron bazında taşlanabilmesi için
Makina aynasına sabitlenen iş parçasının delik içi kısmında taşın hareket ettirilmesi sayesinde talaş kaldırma işlemi yapılarak delik içi taşlama gerçekleştirilmektedir. Taşlama işlemini gerçekleştirecek taşın delik içine uygun olacak şekilde özel olarak üretilmesi gerekmektedir. Delik içi taşlamada çoğunlukla silindirik taşlar kullanılıyor olsa da kimi zaman konik taş da kullanılabilmektedir.
Delik içi taşlama için ihtiyaç duyulan taşın seçimi ve şekli iş parçasının delik içi şekline uyumlu olmak zorundadır. Bu nedenle firmamızda çok küçük iş parçalarının delik içi taşlama işlemi yapılamamaktadır. WMW Delik içi taşlama tezgahı kapasitemiz en fazla 350 mm boy ile 550 mm çap olabilmektedir.
Delik içi taşlama işleminin mantığı ile silindirik taşlama işleminin mantığıda aynıdır. Delik içi taşlama da amaç deliğin çapının genişletilmesi olduğu gibi yüzeyinde pürüzsüzlük elde edilmeye çalışılmaktadır. Delik içi taşlanacak olan iş parçası delik içi taşlama tezgahına puntolar ile sabitlendikten sonra kendi etrafında dönmeye başlar. Bu sırada zımpara taşı da delik içine ilerleyerek iş parçasına paralel olacak düzende hareket eder. İş parçası ile zımpara taşının birbirine olan temasında ortaya çıkan sürtünme hareketi istenen delik içi taşlama işlemini gerçekleştirir.
Endüstriyel makina parçalarının birbirlerine uyumlu tam ölçülerde olması parçaların hem daha verimli çalışmasında hem de daha az korozyona uğraması açısından önemlidir. Makina parçanız ister yeni olsun isterse de kullanımlar nedeni ile deformasyona uğramış olsun delik içi yüzeylerinde çapak ya da bozulma olabilir. Bu bozulmalar iş parçasının çok hızlı bir şekilde daha fazla hasar görmesine sebep olacaktır. İş parçasının yüzeyindeki bu bozulmaları düzeltmek için delik içi taşlama yöntemine başvurulmaktadır.
- Delik içi taşlama ile silindirik iş parçalarının iç yüzeylerinin hassasiyetinin arttırılması amaçlanmaktadır.
- Delik içi yüzeylerde oluşan korozyonların temizlenerek hassas ölçülerine kavuşulması sağlanır.
- İş parçalarının üretiminde CNC ya da torna tezgahlar kullanılmakta ve bu torna üretimleri hassas üretim yapma kabiliyetine sahip değillerdir. İş parçalarında beklenen iç yüzey kalitesi ancak delik içi taşlama ile mümkün olabilmektedir.
- Silindirik iş parçalarının delik içi taşlaması ile istenen parlaklık ve pürüzsüzlük sağlanabilmektedir.
Uzkar makina tesislerimizde bulunan 1 adet WMW delik içi taşlama tezgahı ile 550 mm çapa ve 350 mm boya kadar tüm silindirik iş parçalarının delik içi taşlama, bakım ve revizyon işlemleri yapılabilmektedir. Pek çok il ve ilçe de ücretsiz nakliye hizmeti ile iş parçalarınızı firma adresinizden teslim alıp gerekli bakım ve revizyonlarını gerçekleştirdikten sonra yeniden firma adresinize teslimini sağlamaktayız.
Delik içi taşlama uygulaması yapılan iş parçalarını genel olarak belirtmek gerekirse, makara delikleri, dişli delikleri, seperatörler ve hassas ara parçalardır. Bunların dışında saç dilme makinalarına ait saç dilme bıçakları ve saç dilme hatları üzerindeki delik içi yüzeylerin korozyonlarının giderilmesi, ölçü bozulma durumunda hassas yüzey ölçülerine getirilmesi işlemlerinde delik içi taşlama kullanılmaktadır.
Delik içi taşlama fiyatları Kocaeli tesisimizde gerçekleştirilecek olan işlemlere göre belirlenmektedir. Taşlama yapılacak olan iş parçasının teknik resmine göre özel olarak üretilmesi gereken taş ve iş parçasının yüzey hassasiyetindeki tolerans delik içi taşlama fiyatı belirlenmesinden dikkate aldığımız değerlerdir.
Elbette ki delik içi taşlama fiyatımızı belirleyen pek çok etmen daha bulunmaktadır. İstanbul delik içi taşlama işlemi için ücretsiz nakliye hizmeti verebilmekteyiz. Ancak iş parçası üzerindeki hasarın çok fazla olması halinde sadece delik içi taşlama yeterli olmamaktadır. Hasarların giderilmesi için yapılacak ön taşlama sonrasında sert krom kaplama yapılması iş parçasının olması gereken ölçülere kavuşmasını sağlayacaktır. Son işlem olarak yeniden delik içi taşlama yaparak yüzey parlaklığı ile kalitesi yakalanabilmektedir.
Kocaeli, İstanbul, Gebze delik içi taşlama fiyatları tüm bu süreçlerden etkilenmekte ve doğal olarak farklılıklar gösterebilmektedir. Delik içi taşlama fiyatımızı öğrenmek için iletişim sayfamızda yer alan numaralarımızdan bize ulaşabilirsiniz.